Bezocht wedstrijd

SV Meppen - VFB Oldenburg

Bezocht datum

23-10-2016

Hänsch-Arena - SV MeppenOf ik zin heb in een wedstrijdje in Duitsland. Mijn gedachten gaan direct naar bier en braadwurst, naar een overenthousiaste stadionspeaker waarbij het publiek aanvullend reageert op zijn omroepen maar ook staantribunes en supporters met een overdreven hoeveelheid aan buttons en sjaals.

Natuurlijk is het een vooroordeel wat gebaseerd is op beelden van Die Sportschau, het voetbalprogramma wat ik al als kind elke zaterdag in de kroeg zag, in de tijd dat men niet zo heel moeilijk deed over de opvoeding. Helaas heeft de nieuwbouwwoede ook Duitsland bereikt en staat er slechts een handvol bekende clubs/grounds op mijn denkbeeldige verlanglijstje. Mijn verwachting was dat Schalke 04 mijn eerste Duitse club zou worden, een club wat bijna geadopteerd is door Nederland. Het werd een wedstrijd in de Regionalliga Nord tussen SV Meppen en VfB Oldenburg!

Hänsch-Arena - SV MeppenMeppen ligt net over de grens bij Emmen, tegenstander Oldenburg speelt zo’n 80 km noordoostelijker en deze wedstrijd wordt in Duitsland gezien als een derby. De gok werd genomen om gewoon op de wedstrijddag een kaartje bij de kassa van het stadion te kopen, Stadion Hänsch-Arena zou, volgens Wikipedia, ongeveer 16.000 plaatsen hebben. Toch wekte de lange rijen bij de kassa en voor de hekken de indruk dat die 16.000 er wel degelijk zouden zijn. De grote politiemacht, wat duidelijk zichtbaar aanwezig was, gaf op voorhand het gevoel dat dit wel eens een mooie en typische derbysfeer zou kunnen opleveren. De gokt pakte goed uit; een staanplaats voor liefst € 8,-.

Typisch Duits; het veld lag in een soort kuil waar een (deel) van de tribune omheen is gebouwd. Aan een kant is nog zichtbaar dat om het veld een sintelbaan is geweest, deze zijde heeft een authentieke curve. Dicht op het veld is alles staanplaats, achter deze plaatsen is aan beide lange zijden een tribune opgetrokken. Dat achter het doel een kleine kantine is maakt duidelijk dat dit een bijzondere wedstrijd is. Op een ‘normale’ wedstrijddag komt er gemiddeld zo’n 2.500 supporters, deze dag is de hut zeer goed gevuld en zouden er, volgens de stadionspeaker, een kleine 6.000 toeschouwers zijn. Waar die overige 10.000 hadden moeten staan is mij nog steeds niet duidelijk.

Met een pot bier in de ene hand, een broodje braadwurst in de andere wordt een plek achter het doel gevonden, direct naast de harde kern van SV Meppen. Vanaf de eerste minuut is deze groep luid en duidelijk aanwezig en vooral de ludieke ‘Scheisse, scheisse Oldenburg’ maakte veel indruk. Nee, Duitsers en humor…

De wedstrijd: Vanaf de eerste minuut vliegen beide ploegen er vol in en binnen de minuut zijn er twee vliegende tackles geteld waarvoor je in Nederland al zou kunnen gaan douchen maar op dit niveau wordt gewoon een vrije trap gegeven. Pas na een minuut of vijf en aantal stevige tackles verder komt ineens een gele kaart tevoorschijn. Het spel golft in een hoog tempo op-en-neer waarbij vooral de hartstocht de wedstrijd bepaald. In de zesde minuut komt Oldenburg op een 0-1 voorsprong en geeft Meppen nog wat extra gas. Maar na een bal op de lat halverwege de eerste elftal verdwijnt het gif uit de wedstrijd. De wil is er wel maar slecht voetbal, een paar kleine kansjes en zichtbare machteloosheid blijft over.

Hänsch-Arena - SV MeppenNaast mij staan twee fanatieke Meppensupporters die, hoe klassiek met een spijkerjasje vol buttons aan en vele sjaals om de armen en daarmee het vooroordeel bevestigd, bij elke doeltrap door de keeper van Oldenburg een geheel boekverslag opdreunt wat de keeper uit de concentratie zou moeten halen. In Nederland wordt dit over het algemeen samengevat in het woord ‘homo!’ maar hij schreeuwde een minuut lang hele zinnen. Na de derde keer begon om hem heen een aantal supporters zuigerig te klappen waardoor hij nog harde begon te schreeuwen. Duitsers en humor…

Wat eind eerste helft al duidelijk was, koploper Meppen zou deze wedstrijd nooit scoren. Het leverde een leuk schouwspel op tussen gefrustreerde Meppensupporters, suppoosten en spelers van Oldenburg. Zelf kan ik terugkijken op een mooie dag. Heerlijke sfeer, prachtig weer, een echt en klassiek (Duits) voetbalstadion, potje bier en hartstochtelijk maar slecht voetbal in een hoog tempo. Een prima eerste kennismaking met het Duitse voetbal….