VV Nicator - VV Drachten

Bezocht datum

14-10-2018

Sportpark Kalverdijkje Zuid - VV NicatorDit weekend staat in het teken van de dag van het amateurvoetbal, een traditie wat is komen overwaaien uit Engeland. Het is een speelronde waarin de voetballiefhebber niet naar de grote stadions gaat maar wordt de lokale voetbaltrots bezocht. Geen genummerd stoeltje, uitvak en beschermd tegen regen en wind maar staand langs de lijn, het slechte weer trotserend.

14 oktober, 23 graden. Het is absoluut geen straf om bij de plaatselijke trots te gaan buurt en ik meldde mij vandaag aan de groene zijde van sportpark Kalverdijkje Zuid waar liefst drie clubs vertegenwoordig zijn. VV Nicator is echt wat je noemt een volksclub, en daar is helemaal niets mis mee! Alles hier ademt voetbal zoals het bedoeld is. Zo zijn roze voetbalschoenen uit den boze en wordt er gewoon gespeeld op gras…

Sportpark Kalverdijkje Zuid - VV NicatorOp het programma vandaag staat vv Nicator – vv Drachten. Dat weet ik, dat weten de spelers, de technische staf, het bestuur maar de ‘stadionspeaker’ leest rustig de opstellingen van een eerder gespeelde thuiswedstrijd van Nicator. De opkomst van beide teams is nog vreemder. De thuisclub wandelt, met de scheidsrechter voorop, het strijdtoneel op en presenteert zich aan het publiek. Drachten zit echter nog te wachten in de kleedkamer. Een paar minuten laten komt Drachten alsnog het veld op lopen maar is de scheidsrechter verdwenen omdat de wedstrijdbal nog in zijn kleedkamer ligt.

Een paar minuten over half drie wordt er eindelijk afgetrapt. Binnen een paar minuten komt de thuisclub op 1-0 en ik ga er eens goed voor staan. Helaas heeft de scheidsrechter zich voorgenomen om deze wedstrijd een hoofdrol op te eisen. Veel dubieuze beslissingen en na een half uur is hij het volledig kwijt. Op aanwijzing van de grensrechter fluit hij voor buitenspel waardoor de verdediger inhoudt zodat de aanvaller over het been van de verdediger struikelt. Penalty! Na een minuut of vijf heeft de helft van de thuisploeg een gele kaart op zak waarbij een speler van Nicator twee gelen dus rood kreeg en de grensrechter een laatste waarschuwing ontvangen omdat hij het veld is ingelopen. Pas dan kan de strafschop genomen worden… 1-1.

Nicator pept zichzelf op, legt de bal op de middenstip, neemt de aftrap… Te vroeg genomen, volgens de scheidsrechter. De assistent trainer van de thuisclub schreeuwt de scheidsrechter toe dat hij moet stoppen met dat autoritaire gedoe en voegt er enkele krachttermen aan toe. Net zo terecht dat hij de scheidsrechter aanspreekt, zo terecht is de rode kaart van de man die deze verwensingen niet kan tolereren. Ondertussen zijn de supporters op oorlogspad en ik hoop dat de scheidsrechter in de rust de tijd neemt om een vluchtroute te vinden.

De rest van de wedstrijd is het aanzien niet meer waard. Het enige wat mij door de tweede helft sleept is het commentaar van het publiek die bij elke beslissing aan mij vraagt of ik de foto heb. Het enige hoogtepunt van de tweede helft was dat nog voordat de wedstrijd was afgelopen, de terreinknecht de eerste hoekvlaggen al had verzameld. Helaas bleek toen de accu van mijn camera leeg...