Bezocht wedstrijd
Bezocht datum
De afgelopen jaren heb ik via de verschillende social media kanalen een groot internationaal netwerk opgebouwd. Dit netwerk zorgt voor nieuwe inspiratie, tips en, niet onbelangrijk, soms ook letterlijk voor een ingang.
In een van de groepsapps waarin ik als @stadionautist toegevoegd ben, werd gisteren de vraag gesteld voor welk vak voor een wedstrijd van RWD Molenbeek tickets besteld kunnen worden. “Vak A en B, daar staat de fanatieke aanhang”, antwoordde ik. Direct erna volgde een printscreen met de vraag: “Bovenste of onderste tribune?”
Om mijn keuze duidelijk te maken zocht ik in mijn archief naar wat foto’s die ik tijdens mijn bezoek twee jaar geleden had gemaakt. Twee jaar geleden was ik een weekend in Brussel en tijdens dat weekend bezocht ik 14 grounds én twee wedstrijden. De laatste ground (en wedstrijd) was RWD Molenbeek (RWDM).
Als planner had ik mijn voorbereiding prima gedaan want ruim voor de aftrap stond ik al bij het Edmond Machtensstadion. Het was nog rustig in de omgeving en misschien wel daarom mocht ik even binnen de hekken kijken. Want een leeg stadion…. Ik heb het al vaker verteld. Dat het vandaag om een risicowedstrijd ging had mijn netwerk niet verteld. De schrik was dan ook groot toen ik door een aantal agenten staande werd gehouden omdat ik opvallend foto’s van alle kanten van het stadion aan het nemen was. Met een memorycard vol foto’s van allerlei grounds in (de omgeving van) Brussel kon ik overtuigend verhalen over wat ik dit weekend al had gezien. Een visitekaartje van Panenka Magazine maakte de cirkel rond.
Via mijn netwerk had ik (ook) het advies gekregen om een ticket voor blok A of B op de RWDM tribune te kiezen. Nu had ik al eens vernomen dat het stadion uit twee delen bestond, ook omdat het stadion ooit door twee clubs, White Star en RWDM, werd gebruikt, ieder met een eigen spelerstunnel. Tot mijn verbazing zag ik dat de, in mijn ogen, hoofdtribune nagenoeg leeg bleef tijdens de wedstrijd. Alleen het vak rechts-bovenin, wat het uitvak bleek te zijn, was goed gevuld. De spelers kwam trouwens via Tribune 2 uit de spelerstunnel.
Pas na de wedstrijd kreeg ik het ware verhaal te horen over de twee tribunes. De RWDM tribune, of l’ecluse zoals het in de volksmond wordt genoemd, is gebouwd in 1973 en werd toen de hoofdtribune. Pas midden jaren 90 werd de Raymond Goethals tribune gebouwd met een nieuwe spelerstunnel om de oude te vervangen. De l’ecluse heeft gewoon sfeer en dat is de reden waarom mensen liever daar zitten. RWDM blijft tenslotte een volksclub.
Molenbeek, voor velen zal dit als ‘gevaarlijk gebied’ in de oren klinken. De omgeving is inderdaad rauw en puur maar ik heb mij hier absoluut welkom gevoeld. In een kroeg om de hoek kreeg ik zelfs een pint van het huis aangeboden en zowel Blok A als B heb ik niet het idee gehad dat men ‘de vreemdling’ niet in het vak wilde hebben. Sterker, voordat Blok A zich vulde heb ik nog een tijdje kunnen ouwehoeren met een van de plaatselijke ultra’s die ter voorbereiding van een grote sfeeractie vroeg aanwezig was.