Bezocht datum
Elinkwijk, alleen de naam noemen van deze Utrechtse club en je ziet direct een aantal grote voetballers uit het verleden. Als kind, toen nog zonder enig historisch besef, was ik al eens op Sportpark Zuilen geweest. Maar nu, na een overnachting in de buurt van Utrecht, moest ik hier toch nog maar weer eens langs gaan.
Veel grote namen uit het Nederlandse voetbal hebben een verleden bij deze roemrijke club als Ibrahim Afellay, Tonny van der Linden, Jean-Paul de Jong, Edwin Godee, Gerald Vanenburg en natuurlijk Marco van Basten. De amateurtak is altijd gebleven op dit sportpark wat nog altijd ‘Betaald voetbal’ ademt. Al vanaf de invoering van het betaald voetbal is Elinkwijk present, al is dat sinds 1970, na een fusie met DOS en Velox, als FC Utrecht.
Het stadion heeft een capaciteit van 13.000 en het ademt nog altijd ‘Betaald voetbal’. Alleen heeft het roemrijke verleden plaats gemaakt voor voetballen in de marge, als zaterdag vierde klasser. Omdat de gemeente de grond van het oude, iets noordelijker gelegen sportpark wilde gebruiken voor woningbouw, werd in 1951 het huidige Sportpark Zuilen gerealiseerd. En de geschiedenis herhaalt zich want USV Elinkwijk zal binnenkort opnieuw een paar honderd meter moeten gaan verhuizen zodat op dit stukje voetbalgeschiedenis huizen gebouwd gaan worden. Want Huizen bouwen óm een sportpark, dat kan in de 21ste eeuw echt niet meer.
Met tranen in de ogen vertelt de aanwezige terreinbeheerder in onvervalst plat Utregs dat een mooi stukje voetbalhistorie zal gaan verdwijnen. De prachtige tribune is al afgekeurd en hier wordt ook niets meer aangedaan. “Geld meneer, geld…” Of Elinkwijk over enige tijd, als de club zo’n 200 meter (!) is verhuisd, ook weer groot voetbaltalent zal voortbrengen…? “Mijn zoon is FC Utreg supporter, die komt hier nooit. Nee, ik kom nooit bij de FC. Dít is mijn club meneer!” Het zal vooral de ouwe garde pijn doen wanneer de jeugd vooral kiest voor nieuwe historie.